Поиск по этому блогу

воскресенье, 29 июня 2014 г.

Гладіолус: посадка і догляд

Ну що, наші гладіолуси вже підросли:
Квітка Гладіолус, або Косарик є давньою й улюбленою прикрасою наших клумб і садів, хоча за 300 років до нашої ери, в Древній Греції, вона вважалася бур'яном пшеничних полів. Але в Стародавньому Римі величні квіти Гладіолуси вже прикрашали сади патриціїв. У наші дні бажаючих вирощувати їх стає все більше.
 Одинадцять обов'язкових правил, без яких вам важко буде домогтися успіху в такій справі, як вирощування Гладіолусів і догляд за ними.



 По-перше, не вирощуйте гладіолуси на одному місці більше двох років, пересаджуйте їх на інше місце на третій рік, дотримуючись золотого правила квітникаря - сівозміни.
По-друге, пересаджуючи Гладіолуси, виберіть ділянку саду з іншим складом грунту. Наприклад, якщо спочатку Гладіолуси росли в супіщаному грунті, пересадіть їх через два роки в легкий глинозем.
По-третє, купуйте посадковий матеріал, адаптований до вашої кліматичної зони, так як Гладіолуси не люблять потрапляти з теплого клімату в прохолодний і дощовий. Купуючи цибулини з Голландії, будьте готові до того, що вони прикрасять вашу клумбу цвітінням тільки раз, але це буде прекрасне видовище.
По-четверте, не саджайте поруч діток і великі цибулини, тому що великі будуть пригнічувати дрібні. Садіть по порядку: від дрібного до великого. Найбільші цибулини краще посадити взагалі окремо.
По-п'яте, витримуйте правильну глибину посадки: в легких грунтах - на глибину, рівну чотирьом діаметрам цибулини, у важких - рівну трьом. Якщо посадити недостатньо глибоко, доведеться підв'язувати стрілку, занадто глибоко - Гладіолус взагалі може не зацвісти.
По-шосте, за три-п'ять днів до посадки очистіть дочірню цибулину від щільної луски, інакше вона може не прорости, а після посадки поливайте через день.
По-сьоме, рослина Гладіолус любить світло, тому в тіні пізні сорти можуть взагалі не зацвісти. Тільки ранні сорти можна висаджувати в тіні і півтіні, але тоді не чекайте раннього цвітіння.
По-восьме, ділянка з Гладіолусами має бути провітрюваною, інакше можуть з’являтися грибкові захворювання.
По-дев'яте, якщо ваші Гладіолуси ростуть в супіску, практикуйте позакореневе підживлення, тобто обприскування добривами листя.
По-десяте, влітку Гладіолуси поливають один раз на тиждень, але дуже рясно. Якщо ж спека затягнулася, то в цілях боротьби з перегрівом грунту поливайте їх кожного вечора з наступним розпушуванням грунту, підгортанням і видаленням бур'янів.
По-одинадцяте, прибирання та зберігання бульбоцибулин - дуже важливий момент, поставтеся до нього відповідально.
ДЖЕРЕЛО

Комментариев нет:

Отправить комментарий